Exitium – Yok Oluş sergisiyle iklim krizine çarpıcı bakış

Antalya 2050 İklim Senaryoları Sergisi: İklim Krizine Çarpıcı Bir Bakış

Antalya’da gerçekleşen bir çalıştayın teması olan “Antalya 2050 İklim Senaryoları” çerçevesinde düzenlenen sergi, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Handan Dayı küratörlüğünde ziyaretçilerle buluştu. Sergi, Antalya’nın iklim krizine bağlı olarak gelecekte yaşanabilecek değişimleri görsel bir şekilde ortaya koyuyor. Bu değişimleri, gerçek dünya verileri, bilimsel projeksiyonlar ve çevresel tahminler ile anlamlandırıyor.

Su seviyesinin yükselmesiyle Konyaaltı Sahili’ndeki kıyıların tahribatı, gelecekte karşılaşabileceğimiz ekolojik tehlikeleri ortaya koyarken; Side Apollon Tapınağı’nın dev dalgalarla yıkılması kültürel mirasımızın tehdit altında olduğunu gösteriyor. Falez sahil bandında ise insan etkisi ve doğanın tepkilerinin dramatik bir şekilde işlendiği sahneler sergileniyor.

Sanat ve dönüşüm atölyeleri, “Exitium – Yok Oluş” sergisinin yanı sıra farklı sanatçıların dönüşüm ve sürdürülebilirlik temalı çalışmalarına da ev sahipliği yapıyor. Sevda Kesim’in küratörlüğünü üstlendiği “Kabuksal Döngü” sergisinde, doğal malzemelerin insan müdahalesiyle değişime uğramayan yerkabuğuna vurgu yapılıyor. Ayrıca Bağımsız Sanat Hareketi sanatçıları, atıklardan hazırladıkları dekoratif ürünlerle çevre bilincine dikkat çekiyor.

Çalıştayda ele alınan bilimsel oturumlarda, 2050’ye yönelik çözüm önerileri tartışılıyor. Su kıtlığı, doğal afetler ve enerji krizi gibi konularla mücadele etmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, deniz suyu arıtma sistemlerini geliştirmek, atıkların geri dönüşümünü yaygınlaştırmak, ağaçlandırma ve enerji tasarrufunu teşvik etmek gibi öneriler öne çıkıyor. Katılımcılar, toplumu çevre dostu uygulamalara teşvik etmeyi ve sera gazı salınımını azaltmayı hedefleyen projelerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir