Şirketin, bu hafta yürürlüğe giren yeni bir Avrupa Birliği yasası olan Dijital Pazarlar Yasası’na (DMA) uyum sağlamak için uygulamalarını belirli bir dereceye kadar açması gerekiyor.
Meta, yaklaşık iki yıldır Avrupa Komisyonu ile birlikte çalışabilirlik üzerinde çalıştığını söyledi. Başlangıç olarak, birlikte çalışabilirliğin metin tabanlı mesajları ve görselleri, sesli notları, videoları ve diğer dosyaları paylaşma yeteneğini desteklemesi gerekecek. Gelecekte Meta’nın, WhatsApp ile Messenger ve üçüncü taraf uygulamalar arasında grup sohbetlerini ve aramaları etkinleştirmesi gerekecek.
Şimdilik, üçüncü taraf geliştiricilerin Messenger ve WhatsApp’a bağlanmak için büyük olasılıkla Signal protokolünü kullanması gerekecek. Meta, “E2EE sohbetleri için mevcut altın standardı temsil ettiği için” her iki uygulamada da uçtan uca şifreleme (E2EE) için bu protokolü kullanıyor. Geliştiriciler uyumlu bir protokol kullanma seçeneğine sahip olacaklar, ancak yalnızca “Signal ile aynı güvenlik garantilerini sunduğunu gösterebilirlerse.”
Meta, Messenger ve WhatsApp hakkında çok önemli bir açıklamada bulundu
Meta, tamamen WhatsApp ve Messenger ekosistemleri içerisinde mesajlaşma söz konusu olduğunda, hem gönderen hem de alan istemcileri kontrol ettiğini belirtiyor. Bu gibi durumlarda, mesajları yalnızca gönderenin ve hedeflenen alıcıların görebileceğini doğrulayabilir.
Uygulamalarını WhatsApp ve Messenger’a bağlayan geliştiricilerin, Meta’nın platformlarına gönderdikleri medya dosyalarını kendi sunucularında barındırması gerekecek. WhatsApp veya Messenger daha sonra medyayı bir Meta proxy hizmeti aracılığıyla medyadan indirecektir.
Birlikte çalışabilirliği sağlamak için üçüncü taraf mesajlaşma uygulamalarının üreticilerinin Meta ile bir anlaşma imzalaması gerekecek. Şirket, talep alındıktan sonraki üç ay içinde başka bir hizmetle birlikte çalışabilirliği açmaya hazır olması gerektiğini, ancak “işlevin kamu kullanımına hazır hale gelmesinin daha uzun sürebileceğini” belirtiyor.