40 metrekarelik odada kilolarca ürettiler: Hem lezzetli hem de protein deposu
Yaşlıların Rehabilitasyonu ve Üretkenlikleri Artıran Mantar Yetiştiriciliği Projesi
Yaşlı vatandaşların rehabilitasyon süreçlerine katkı sunarak boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirme amacı taşıyan merkez yönetimi, “Üretimin yaşı olmaz” temasıyla Mantar Yetiştiriciliği Projesi’ni başlattı.
Proje çerçevesinde, huzurevinde yaşamını sürdüren 80 kişiye, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından mantar kompostu oluşturma ve bakımı konusunda eğitim verildi.
Verilen eğitimler sayesinde, huzurevi sakinlerinden bazıları, merkezin içinde bulunan 40 metrekarelik alanda mantar yetiştirmeye başladı.
İlk istiridye mantarı hasadı da gerçekleştirilen proje kapsamında, yetiştirilen mantarlar huzurevinin bahçesinde düzenlenen mangal etkinliğinde tüketildi.
– “Büyüklerimiz, Bir Şey Üretmenin Mutluluğunu Yaşadı”
Sinop Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zeki Yıldırım, yaptığı açıklamada, projenin “Üretimin yaşı olmaz” ilkesiyle oluşturulduğunu vurguladı.
Yaşlıların her zaman bir şeyler üretebileceğine inanan Yıldırım, bu nedenle merkez yönetiminin yaşlılara yönelik benzer projeler başlattığını belirtti.
Yıldırım, merkezde yaşayan yaşlı bireylere yeni uğraşlar kazandırmanın önemine değinirken, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkesin mutluluk duyduğunu ifade etti.
Her hasatta 50-60 kilogram mantar elde etmeyi hedeflediklerini dile getiren Yıldırım, sezon sonunda toplamda 500 kilogram mantar üretmeyi planladıklarını söyledi.
– “Doğanın Özlemini Hep Birlikte Yaşadık”
Huzurevi sakini 64 yaşındaki Mustafa Avcı, yönetimin önerisiyle projeye dahil olduklarını ve aldıkları eğitimin ardından mantar yetiştirmeye başladıklarını söyledi.
Avcı, eğitimlerde öğrendikleri ile birlikte mantar yetiştiriciliğine başladıklarını ve doğanın tadını çıkararak mutlu olduklarını paylaştı.
– Hem Lezzetli Hem de Protein Deposu
Mantarın lezzeti, besin değerleri ve yüksek protein içeriği sebebiyle tercih edildiğini belirten Avcı, istiridye mantarının birçok faydası bulunduğunu ifade etti. İstiridye mantarının, protein, lif, B vitaminleri (özellikle B3 ve B5), C vitamini, demir, potasyum gibi birçok mineral açısından zengin olduğunu ve vegaller için ideal bir protein kaynağı olduğunu vurguladı.